samanta: prosze o rozwiazanie
kwadrat o boku długosciπ rozcieto na dwa prostokaty które po zwinieciu tworza powierzchnie
boczne dwuch walców o wysokości π
w jakiej odległości od jednego z boków należy dokonac cięcia kwadratu aby suma objetosci
walców w1 i w2 była najmniejsza
20 sie 22:35
Basia:
x+y = π 0< x,y < π
x = 2πr1
y = 2πr2
0< r1,r2 < 12
2πr1+2πr2 = π /:π
2(r1+r2)=1
r1+r2=12
r2 = 12−r1
V1 = πr12*π = π2*r12
V2 = πr22*π = π2r22
V1+V2 = π2*[ r12 + r22 ] =
π2*[ r12 + (12−r1)2 ] =
π2*[ r12 + 14 − r1 + r12 ]=
π2*[ 2r12 − r1 + 14
w nawiasie [...] masz funkcję kwadratową, która osiąga minimum dla
r1 = −(−1)4 = 14
stąd:
x = 2π*14 = π2
y = π−x = π2
20 sie 22:56
samanta: dziekuje ślicznie
21 sie 09:40