brak opisu
Zygryd: mam pytanie jak uzależnić cos(120−α) od sinusa? Chyba nie tak samo jak w przypadku cos(90 − α).
Wydaję mi się to być potrzebne do rozwiązania zadania :
Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 4, a kąt zawarty miedzy nimi ma miarę
60 Oblicz najmniejsza możliwa wartość obwodu trójkąta.
Chyba, że da się to zrobić inaczej.
Z góry dziękuję za pomoc.
9 mar 13:37
Skipper:
... nie potrzebne
Podstaw do twierdzenia cosinusów i szukaj minimum
9 mar 13:52
Skipper:
Obwód będzie najmniejszy ... kiedy trzeci bok będzie najmniejszy
c
2=a
2+(4−a)
2−2a(4−a)*
12
c
2=a
2+16−8a+a
2−4a+a
2
c
2=3a
3−12a+16
a
w=2 ... i wszystko jasne −
9 mar 13:59
Skipper:
oczywiście w warunkach zadania czyli c>0
9 mar 14:10
Zygryd: cholera doszedłem do ego ale myślałem, że trzeba mieć samo c a ponieważ nie mogłem wyciagnąc
pierwiaska z 3a kwadrat −12a+16 nie wiedziałem co robić
9 mar 14:16
Skipper:
... a czy w warunkach zadania c nie przyjmuje wartości najmniejszej kiedy c
2 jest minimum

?
9 mar 14:27