dany jest układ równań x-3y=4m+2
ania2321: dany jest układ równań x−3y=4m+2
−x+5y=2m
rozwiązaniem tego układu jest para (x,y). Wyznacz liczbę m, tak aby ciąg (x,39m2,y) był
geometryczny
9 mar 13:33
Skipper: wyznacz x i y .... a potem do równania dla kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego
9 mar 13:41
ania2321: czy x:7m+5 a y:3m+1 ?
9 mar 13:43
Skipper: nie
9 mar 14:16
Skipper: dodając równania stronami masz:
2y=6m+3 ⇒ y=3m+1
do pierwszego lub drugiego i otrzymasz x=13m+5
9 mar 14:24
ania2321: x−3y=4m+2
x−3y−4m−2
x=3y+4m+2
podstawiam do drugiego
−3y=4m−2+5y=2m
2y−6m−2
2y=6m+2
y=3m+1
co jest źle ?
9 mar 14:26
ania2321: ok, tzn że x mi źle wyszedł
9 mar 14:28
ania2321: a teraz jak mam wyznaczyć m, to muszę podstawić do wzoru b
2=ac. I tu pytanie. Czy muszę
podnosić bo 39m
2 , bo będzie zaś 1521m
4 ..
9 mar 14:30
Skipper:
otrzymałaś y=3m+1
teraz podstaw to do któregokolwiek
do I: x−9m−3=4m+2 ⇒ x=13m+5
do II: −x+15m+5=2m ⇒ x=13m+5
9 mar 14:32