Prostokąt wpisany w romb
uczeń: W romb o przekątnej 18 i 10 wpisano prostokąt w ten sposób ze dluzszy bok prostokąta jest
rownolegly do dluzszej przekatnej rombu, a krotszy bok prostokata jest rownolegly do krotszej
przekątnej rombu a wierzchołki prostokąta naleza dobokow rombu ,wyznacz obwod prostokata jesli
wiesz ze sposunek dlugoci jego bokow jest rowny 1/5.
Jak to zrobić?
9 mar 13:06
Skipper:

... i pobaw się z Talesem −
9 mar 13:34
Janek191:
a − długość prostokąta
b − szerokość prostokąta
a > b
Z podobieństwa odpowiednich trójkątów prostokątnych mamy :
9 b = 5*( 18 − a} = 90 − 5 a
9 b = 90 − 5*5 b
9 b = 90 − 25 b
34 b = 90
−−−−−−−−−−−−
| | 225 | |
a = 5* U(45}{17} = |
| |
| | 17 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obwód prostokąta
| | 225 | | 45 | | 450 | | 90 | | 540 | |
L =2 a + 2 b = 2* |
| + 2* |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 17 | | 17 | | 17 | | 17 | | 17 | |
==============================================
9 mar 14:41