zadanie
arletka17: PROSZE mi przypomniec jak sie to robi

?
−x
4+3x
3−x+3>0
nie pamietam...
9 mar 12:51
Kejt:
−x3(x−3)−1(x−3)>0
(−x3−1)(x−3)>0
−(x3+1)(x−3)>0
9 mar 12:53
Skipper: −x3(x−3)−(x−3)=−(x−3)(x3+1)
9 mar 12:55
arletka17: Kejt−BARDZO DZIEKUJE

! Skipper−BARDZO DZIEKUJE ALE−dlaczego postawiles znak =

? przeciez to
jest nieròwnosc

?
9 mar 13:53
asdf: na przykladzie:
x
2+2x > 0
x
2+2x = x(x+2)
x(x+2) > 0
o to chodzilo
9 mar 13:59
arletka17: a nie trzeba by do tego wykresu narysowac

?
9 mar 18:13
Saizou : można ale nie trzeba
9 mar 18:20
arletka17: DZIEKI

9 mar 19:12
PW: Dokończę to, co [zKejt]] zaczęła tak ładnie:
−(x3+1)(x−3)=−(x+1)(x2−x+1)(x−3)>0
Trójmian x2−x+1 ma wyróżnik ujemny, jest więc dla wszystkich x∊R liczbą dodatnią. Można
nierówność podzielić przez ujemne wyrażenie −(x2−x+1), zmieniając nierówność na przeciwną:
(x+1)(x−3)<0
Jeżeli lubisz rysunki, to rysuj parabolę, po co sobie utrudniać wcześniejszym rysowaniem?
9 mar 19:18