analityczna
loro: Punkty A = (9, 8), B = (−3, 2), C = (6, 4) są wierzchołkami trójkąta. Wysokość trójkąta
poprowadzona
z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz współrzędne punktu D.
9 mar 12:31
Skipper: prosta przechodząca przez A i B
| | 2−8 | |
y−8= |
| (x−9) ⇒ y=2x−10 |
| | −3−9 | |
Wysokość CD będzie się zawierała w prostej
y−4=−1/2(x−6) ⇒ y=−1/2x+7
Punkt D to punkt przecięcia się tych prostych
9 mar 13:03
loro: a skąd obliczyłeś wziąłeś te liczby , te równania prostych to jest jakiś wzór ?
9 mar 13:47
Skipper:
równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty można napisać różnie.
Pewnie znasz sposób poprzez układ dwóch równań ... a ja wolę bezpośrednio do wzoru −
9 mar 14:02