Student Politechniki
Student: Mam pytanie do studentow, co wy robicie zeby miec dobre stopnie ? Ja np. chodze na wyklady, ale
z nich nic nie wyciagam, na cwiczeniach podobnie, natomiast wszystko notuje co mowi prowadzacy
czy pisze na tablicy. Ale w domu nie siedze praktycznie w ogole bo jak otwieram ksiazki czy
zeszyty to przeraza mnie material, wydaje sie byc bardzo trudny, nie do ogarniecia.
Jestem na 3 semestrze, co prawda udawalo mi sie zawsze zdawac bez warunkow ale byly to
praktycznie ostatnie terminy. Coraz bardziej zastanawiam sie nad tym jakim bede inzynierem.
Powiedzcie czy wy mimo tego iz material jest bardzo trudny zmuszacie siebie i siedzicie nad
ksiazkami ? Czy po prostu rozumiecie wszystko na bierzaco i nie musicie tyle czasu siedziec
lub to co czytacie jest dla was zrozumiale ?
Sory ze taki temat na forum matematycznym
9 mar 11:45
Krzysiek: ja osobiście mam tak, że na wykładach zbytnio nie potrafię słuchać, bo dość szybko zasypiam

chyba, że wykład jest naprawdę ciekawy, to co innego. Praktycznie cała moja obecna wiedza, to
praca w domu, siedzenie nad książkami + internet. Nocki odsypiam na wykładach...
9 mar 11:54
Krzysiek: swoją drogą, co studiujesz?
9 mar 11:55
Student: dzieki bardzo za odpowiedz moze postaram sie zmobilizowac, no ale to nie takie proste nie raz
probowalem

Automatyka robotyka, elektronika i informatyka
9 mar 11:59
Janek191:
Może wybrałeś za trudne studia ?
9 mar 12:19
Student: mialem rezygnowac po pierwszym semestrze, ale mi ktos wtedy powiedzial ze lepiej miec same
troje na takich studiach niz 5 na innych

Na poczatku mnie to ucieszylo ale po pewnym czasie znowu zaczalem sie zastanawiac

W koncu
nie wszyscy na kierunku maja same 3

Pewnie gdyby tak bylo to bym sie nie przejmowal
9 mar 12:24
Kipic: Student ja mam pytanie na jakim wydziale jesteś z automatyki i robotyki

na mechanicznym elektonicznym czy elektrycznym .

czy jest tam duzo programowania czy (tzn na
ktorym jest najwiecej programowania i na ktory sie wydzial najlepiej udac

)
9 mar 12:26
Student: Wydzial automatyki i informatyki
Jezeli chodzi ci o strikte programowanie to sa tylko jedne zajecia przez 3 pierwsze semestry,
jest po prostu przedmio Programowanie i na zaliczenie trzeba cos powazniejszego zakodzic (
jest to druga rzecz ktora trzyma mnie przy tych studiach wlasnie programowanie, bo bardzo
lubie

No a po 3 semestrze to juz jedynie kodzisz na laborkach z automatyki np. jezeli chcialbys
nauczyc sie czegos wiecej to juz raczej indywidualnie.
Jak sie dotrwa do 6 semestru czyli wtedy keidy wybiera sie specjalizacje i wybiralbys
informatyke to wtedy masz duzo kodzenia.
Pewna informacja to ta ktora podalem ci na poczatku bo jestem wlasnie na 3 semestrze, natomiast
reszta to sie dowiedzialem od starszych rocznikow
9 mar 12:34
Krzysiek: najwięcej programowania jest na wydziale AEiI czyli automatyki i Robotyki, Elektroniki i
Informatyki, AiR na wydziale Mechaniczno Technologicznym ma okrojone programowanie dość mocno
z tego co porównuję z kumplami z tamtego wydziału
9 mar 12:35
Student: Poprawka wydzial Automatyki, elektroniki i informatyki , sory elektorniki zjadlem
9 mar 12:35
9 mar 12:37
Student: nie boj sie programowania elektronika niszczy wszystkich

zapytaj sie Krzyska ja studiuje w gliwicach
9 mar 12:41
9 mar 12:44
Student: najprostszy to mechaniczno technologiczny
9 mar 12:45
Kipic: no czyli wynika z tego najlepiej pojsc na elektryczny skoro ta elektronika zabija
9 mar 12:46
9 mar 12:48
Krzysiek: @Student, ja też

Elektronika i Dynamika układów
9 mar 12:48
Krzysiek: programowania Cie nikt nie nauczy, musisz się go sam nauczyć, na studiach praktycznie mogą Cię
tylko nakierować na jakies sposoby rozwiązywania problemu, jak podejść do danego zagadnienia.
Większość wykładów z programowania opiera się na zrozumieniu dlaczego jest tak a nie inaczej,
co jak działa, a na laborkach pisze się programy, wg mnie tego na prawde nie trzeba sie bać,
jest to spokojnie do ogarnięcia, jeden z przyjemniejszych przedmiotów
9 mar 12:50
Kipic: No dobra dzieki za info a co to sa te laboki

to jakies laboratoria gdzie sa kompy czy co
9 mar 12:51
Trivial: Krzysiek, chyba że ma się szalonego wykładowcę, który duuużo wymaga.
9 mar 12:51
Student: Trivial ma racje inna sekcja miala takiego typa z programowania ze jeden znajomy ktory naprawde
kilka lat juz w tym siedzi, napisal juz kilka wlasnych gierek w oglu i innych pokrewnych, i
ledwo dal mu 4, a wiekszosc miala warunek.
Kipic: programowania jak i innych przedmiotow na studiach musisz sie sam nauczyc

Wiem z
wlasnego doswiadczenia chyba ze jestes geniuszem jak Trivial
9 mar 12:58
Kipic: nie ja do geniuszow nie naleze predzej do glabow ktorzy wszystko robia automatycznie tylko
niekiedy sam na cos wpadne

. wiec chcem to poprawic
9 mar 13:01
Trivial: Niestety, tak łatwo nie ma. Też się musiałem nauczyć programować.
9 mar 13:15
Trivial:
Aha i co do tych wykładów... Większość to niestety strata czasu. Z moich obserwacji wynika, że
na każdym semestrze zdarza się około 1−3 ciekawych wykładów...
9 mar 13:17