Wysokość ostrosłupa z rombem z podstawie
psotnik91: Podstawą pewnego ostrosłupa o objętości 30√3 cm3 jest romb, którego kąt ostry ma miarę
60stopni , a krótsza przekątna ma długość 6cm. Ile jest równa wysokość ostrosłupa?
Proszę o obliczenia.
9 mar 10:39
Janek191:
V = 30
√3 cm
3
α = 60
o
e = 6 cm
f = ?
h = ?
−−−−−−−−−−−−−−
czyli
f = 6
√3 cm
============
Pole rombu
P
p = 0,5 e*f = 0,5 *6 cm * 6
√3 cm = 18
√3 cm
2
3 V = P
p * h
| | 3 V | | 3 *30 √3 | |
h = |
| = |
| = 5 |
| | Pp | | 18 √3 | |
Odp. Wysokość ostrosłupa h = 5 cm.
==============================
9 mar 12:35
psotnik91: dziękuję
9 mar 12:57