Zaznaczanie kata w układzie współrzędnych
Siti:

Zaznacz w układzie współrzędnych katy α,β,γ, wiedząc, że sinα=
13, cosβ=−
27, tgγ=4.
dla sinα policzyłam, że x=2
√2 v x=−2
√2 i analogicznie dla pozostałych funkcji. Sinα jest
dodatni w I i II ćwiartce, więc zaznaczyłam tak jak widać to na pierwszym rysunku. Problem
pojawił się przy zaznaczaniu kąta β. cosβ jest ujemny w II i III ćwiartce. Wynaczyłam y=3
√5
v y=−3
√5 i teraz kąt β ma przechodzić przez I i II wiartkę − dla y=3
√5, a dla y=−3
√5
przez I, II i III czy przez I i IV?