PW: Hej, 49 mi się nie podoba (po wyeliminowaniu wszystkich 13 kierów zostaje 39 kart w innych
kolorach).
Praktyczniej jest podejść (i łatwiej opisać) "poprzez zdarzenie przeciwne".
Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia A' − w obydwu losowaniach wyciągnęliśmy jedną z 39 kart,
które nie są kierami. Prawdopodobieństwo wylosowania "nie−kiera" w jednym losowaniu jest równe
a więc w doświadczeniu polegającym na dwukrotnym losowaniu w tych samych warunkach
| | 3 | | 3 | | 9 | |
(1) P(A') = q•q= |
| • |
| = |
| , |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
zatem
| | 9 | | 7 | |
Odpowiedź: P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| . |
| | 16 | | 16 | |
Należałoby to napisać na początku: przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω=Ω
1×Ω
1, jest
przestrzenią opisującą powtórzenie dwa razy tego samego doświadczenia, które w przestrzeni Ω
1
oznacza pojedyncze losowanie jednej karty z talii 52 kart. Wiadomo, że
| | 13 | | 1 | |
P1(a)= |
| = |
| (prawdopodobieństwo wylosowania kiera) |
| | 52 | | 4 | |
| | 39 | | 3 | |
P1(a')= |
| = |
| (prawdopodobieństwo wylosowania nie−kiera). |
| | 52 | | 4 | |
Wobec tego w przestrzeni Ω prawdopodobieństwo P należy określić wzorami:
P(a,a)=P
1(a)•P
1(a)
P(a,a')=P(a',a)=P
1(a)•P
1(a')
P(a',a')=P
1(a')•P
1(a').
Stąd wzór (1).
Kto nie chce opisywać tak, niech zrobi w
inny sposób:
Zdarzeniami elementarnymi są pary (a,b), w których każda z liczb a,b może przyjmować wartości
ze zbioru {1,2,3,...,51,52} − dwuelementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w zbiorze
52−elementowym. |Ω|=52
2. Zdarzeniem przeciwnym do A− "wylosowano co najmniej jedną liczbę
spośród 1, 2, 3,..., 13" jest zdarzenie A' − obie wylosowane liczby należą do zbioru
{14,15,...,52}
Można zastosować tzw. klasyczną klasyczna definicję prawdopodobieństwa (z charakteru losowania
wynika, że wszystkie zdarzenia sa jednakowo prawdopodobne), a więc
| | |A'| | | 392 | | (3•13)2 | | 9 | |
P(A') = |
| = |
| = |
| = |
| , |
| | |Ω| | | 522 | | (4•13)2 | | 16 | |
| | 9 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1− |
| = |
| . |
| | 16 | | 16 | |
Mila: Albo
Ω=52
2
Uwzględniamy kolejność:
zdarzenia sprzyjajace:
(kier, inny kolor),(inny kolor,kier),(kier,kier)
|A|=13*39+39*13+13*13=13*13*3+13*13*3+13*13=13
2*(3+3+1)
| | 132*7 | | 132*7 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | (13*4)2 | | 132*42 | | 16 | |
Mila: No, nie przejmuj się, każdemu coś się przydarza, piszemy rozwiązania on line, to błędy się
zdarzają, pilnujemy się wzajemnie.