Proszę o pomoc
zaraza: 1) Z punktu A=(5,0) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2+y2=4. Wyznacz tg kąta pod
którym przecinają się te styczne
2)W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Oblicz cos kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa
Proszę o rysunki i obliczenia tych zadać
Dziękuję
8 mar 23:29
irena_1:
1.
Odległość środka okręgu od punktu A jest równa 5, promień okręgu ma długość 2.
x− długość odcinków stycznych
x
2=5
2−2
2=25−4=21
x=
√21
| | 2√21 | | 2√21 | | 4√21 | | 4 | |
tg α=(2* |
| ):(1−( |
| )2)=( |
| ):(1− |
| )= |
| | 21 | | 21 | | 21 | | 21 | |
| | 4√21 | | 21 | | 4√21 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 21 | | 17 | | 17 | |
9 mar 08:20
Janek191:
z.1
A = ( 5; 0)
x
2 + y
2 = 4, więc S = ( 0; 0 ) , r = 2
AS = 5
Niech β = I ∡ APS I , gdzie P − punkt styczności z okręgiem
| | 2 | | 4 | | 21 | |
cos2 β = 1 − sin2 β = 1 − ( |
| )2 = 1 − |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
α = 2 β
więc
| | 2 | | √21 | | 4 | |
sin α = sin 2 β = 2 sin β * cos β = 2* |
| * |
| = |
| √21 |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
zatem
| | 16 | | 625 | | 336 | | 289 | |
cos2 α = 1 − sin2 α = 1 − |
| *21 = |
| − |
| = |
| |
| | 625 | | 625 | | 625 | | 625 | |
| | sin α | | 4 | | 17 | | 4 | |
tg α = |
| = |
| √21 : |
| = |
| √21 ≈ 1.0783 |
| | cos α | | 25 | | 25 | | 17 | |
=========================================================
α ≈ 47
o
9 mar 08:26
irena_1:
2.
a− krawędź podstawy
3a− krawędź boczna
h− wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź podstawy
k− wysokość ściany bocznej opuszczona na krawędź boczną
| | a | | 1 | | 35 | |
h2=(3a)2−( |
| )2=9a2− |
| a2= |
| a2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Z pola ściany bocznej
Kąt między ścianami bocznymi to kąt między ramionami w trójkącie równoramiennym o ramionach k i
podstawie a.
Z twierdzenia cosinusów
a
2=2k
2−2k
2 cosα
a
2=2k
2(1−cosα)
9 mar 08:29