Proste obliczenie
cris93: Czy można to jakoś obliczyc

(przyrost x)
8 mar 21:55
sirWilliam: 1% = 0.01
12% = 0.12
8 mar 22:11
cris93: OK
Mam takie zadanie:
Popyt rynkowy opisany jest równaniem P=−2X+6
Oblicz Edp dla P=4
Jak to zrobic, czy trzeba liczyc pochodną?
8 mar 22:23
cris93: Czy trzeba przekształcac równanie?
8 mar 22:23
cris93: Udało mi się to zrobic.
Nie wiem natomiast jak poradzic sobie z czymś takim:
Popyt jest opisany równaniem X=150−5P
Przychód całkowity ze sprzedaży osiąga swój maksymalny poziom dla X=....i wynosi wówczas....
Przychód całkowity ze sprzedaży(TR)=P*X
9 mar 09:59
cris93: To jest funkcja liniowa, więc ekstrem nie ma chyba
9 mar 10:00
cris93: up
9 mar 10:33
cris93: Wie ktoś może jak to rozwiązac? Przyznam, że jest mi to potrzebne.
9 mar 12:29