Stereometria, kula, stożek
Licealista D: Pole podstawy stożka jest trzy razy mniejsze od pola jego powierzchni bocznej.
Wykaż, że promień kuli wpisanej w ten stożek jest równy R = r√22 ,
gdzie r jest promieniem podstawy stożka.
8 mar 21:51
Licealista D: πrl = 3πr
2
3r = l
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W odpowiedziach jest podane, że trzeba skorzystać z podobieństwa
8 mar 21:59
Licealista D: | | r | | R | |
Ale ja dochodzę do |
| = |
| |
| | √l2−r2 | | √l2−r2−R | |
8 mar 22:01
Eta:

h
2= 9r
2−r
2 ⇒ h=2r
√2
y=h−R=..... =2r
√2 −R
| R | | 1 | | r√2 | |
| = |
| ⇒ R=....... = |
| |
| 2r√2−R | | 3 | | 2 | |
8 mar 22:17
dero2005:

P
p = πr
2
P
b = πrl
3*P
p = P
b
3πr
2 = πrl
l = 3r
H =
√l2 − r2 =
√9r2 − r2 = 2r
√2
r*(r2
√2−R) = 3r*R |:r
r*2
√2 − R = 3*R
r*2
√2 = 4R
8 mar 22:18
Licealista D: I znowu wielkie dzięki Dero.
8 mar 22:22
Eta:
8 mar 22:26
jikA:
To ja podziękuję również Eta Tobie za rozwiązanie bo Licealista D chyba zapomniał
albo nie widział Twojego rozwiązania.
8 mar 22:29
Eta:

dzięki
8 mar 22:30
Licealista D: Nie zauważyłem, odrazu skupiłem uwagę na ostatnim. Oczywiście dziękuję Eta również
8 mar 22:33