Wielomiany
Olga: Wykonaj działania na wielomianach
Wykonaj działania na wielomianach W(x) W2(x) , gdy
W(x)=5x4−2x3+3x−4
W2(x)= 4x4+7x3−4x2+5
a) W(x) + W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) + (4x4+7x3−4x2+5) = 9x4+5x3−4x2+3x+1 wielomian stopnia 4
b) W(x)−W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) − (4x4+7x3−4x2+5) = 5x4−2x3+3x−4 −4x4−7x3+4x2−5 = x4−9x3+4x2+3x−5
wielomian stopnia 4
c) W(x)*W2(x)
(5x4−2x3+3x−4) * (4x4+7x3−4x2+5) =
5x16+35x12−12x8+25x4−8x12−14x6+8x6−10x3+12x5+21x4−12x3+15x−8x4−28x3+16x2−20
=5x16+27X12−12X8+38x4−6x6−34x3+12x5+15x+16x2−20
8 mar 21:38