wielomiany
Olga: Rozłóż wielomian na czynniki :
a) W(x)=x
4−5x
3+6x
2
b) W(x)= x
4+3x
3+x
2+3x
A) X
2(X
2−5x+6) a x2−5x+6=0 Δ= 1 x1=2 i x2= 3 wiec x2−5x+6 =(x−2)(x−3)
calosc x4−5x3+6x2=x2(x2−5x+6)=x2(x−2)(x−3)
B) x(x
3+3x
2+x+3)
nie wychodzi mi
8 mar 21:37
zombi: x[x2(x+3)+1*(x+3)]
8 mar 21:37
Olga: i to tak można zostawić ?
8 mar 21:39
KobiEta:
B) x*[x2(x+3)+(x+3)]= x(x+3)(x2+1)
8 mar 21:39
Olga: w(x)= (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
(2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
W(x)=(2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
2x2−5x−3
delta=25+24=49
x1=5−7/4=−2/4=−1/2
x2=5+7/4=12/4=3
2x2−7x+3
delta=49−24=25
x1=7−5/4=2/4=1/2
x2=7+5/4=12/4=3
W(x)=4(x+1/2)(x−3)(x−1/2)(x−3)=(x+1/2)(x−1/2)(x−3)2
a To będzie dobrze?
8 mar 21:42