taka sytuacja
Licealista: Liczba pierwiastków funkcji kwadratowej w zależności od parametru m
Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery różne pierwiastki
x4 + (m−2)x2 + 4 − m = 0
8 mar 21:31
Licealista: Chociaż wskazówka?
8 mar 21:44
jikA:
Podstaw za x2 = t ≥ 0.
8 mar 21:49
Skipper:
podwójnie kwadratowe
Podstawiaj ....założenie x2=t gdzie t≥0
8 mar 21:50
Licealista: i potem liczę Δ z Δ która mi wyjdzie z t i przemianiam na x?
8 mar 21:54
jikA:
Normalnie liczysz Δ dla zmiennej t po podstawieniu ale warunek Δ > 0 nie daje Ci poprawnego
rozwiązania ponieważ coś jeszcze trzeba dodać do tego warunku.
8 mar 21:57
KobiEta:
t1+t2>0 i t1*t2>0
8 mar 21:59
jikA:
Dokładnie takie warunki do Δ > 0 musisz dodać jak zapisała KobieEta.
8 mar 22:01
Eta:
8 mar 22:27