...
jan: pierwsza zmiana: podwyżka o 50%, druga zmiana:x, ostateczna zmiana: podwyżka o 20%
jak obliczyć x, jak to się oblicza te podwyzki i obniżki
8 mar 21:21
KobiEta:
Napisz konkretne zadanie!
8 mar 21:31
pigor: ... ., niech
c − jakaś początkowa cena towaru,
x=? − szukana druga zmiana
procentowa ceny, to warunki zadania możesz opisać np. tak :
c→ 150%c→ [n[(100+x)%*150%c= 120%c /: 30%c ⇔ (100+x)%*5= 4 /*20 ⇔
⇔ 100+x= 80 ⇔ x=−20 , czyli
x%= −20% − szukana zmiana ceny, to obniżka o 20%

0%
8 mar 23:47
pigor: ... , przepraszam za takie nieświadome powiększenie

postu .
8 mar 23:54