ciągi
Ania: Oblicz sumę dziewięćdziesięciu dziewięciu początkowych wyrazów ciągu (an) o wyrazie ogólnym
an=log
√nn+1
20 sie 22:11
Ania: wiem że to sprowadza sie do postaci 12lognn+1 ale co dalej?
20 sie 22:20
Basia:
logab = loga − logb
U Ciebie = 12*[logn − log(n+1)]
a1+a2+....+a98+a99 =
12[ log1−log2+log2−log3+log3−log4+....+log98−log99+log99−log100]=
12[log1−log100]=12[0−2]=−1
20 sie 22:28
Ania: skąd są wzięte cyfry 0 i 2
20 sie 23:00
Basia:
a co to jest logarytm ?
logab=c ⇔ ac=b
log101=c ⇔ 10c = 1 ⇔ c=0 ⇒ log1 = log101 = 0
log10100 = d ⇔ 10d=100 ⇔ d=2 ⇒ log100 = log10100 = 2
20 sie 23:05
Ania: aha dziękuje
20 sie 23:06