wyznacz
misak: Wyznacz na prostej y=x punkt C , aby suma kwadratów jego odległości od A (1;−2) i B(−2;1) była
najmniejsza
8 mar 20:27
KobiEta:

C€ y=x to C(x,x)
f(x)=|AC|
2+|BC|
2−−−− osiąga minimum
f(x)= (x−1)
2+(x+2)
2+(x+2)
2+(x−1)
2 =.... = 4x
2+4x+10 −− parabola ramionami do góry
czyli f(x) osiąga minimum dla
odciętej wierzchołka
8 mar 21:57
PW: No i popatrz − gdybyś domyślił się, że punkty A i B są symetryczne względem prostej y=x (co Ci
podpowiadałem), to odpowiedź miałeś prawie bez rachunków − wiadomo że dla punktów
symetrycznych względem osi − najbliższy na osi jest środek odcinka AB, czyli punkt C
AC najmniejszy z możliwych, BC też, a więc i suma kwadratów najmniejsza.
Ja tak podpowiadam pod kątem egzaminu maturalnego − najważniejszy jest czas, którego jest
zawsze za mało. Dobrze jest znaleźć taki sposób, który pozwoli uniknąć skomplikowanych
rachunków i uzasadnień (a i możliwości pomyłki z tym związanej).
8 mar 22:13
Eta:
8 mar 22:18
Eta:
Sposób rozwiązania , tak na wszelki wypadek, gdyby punkty nie były symetryczne
względem danej prostej
8 mar 22:25