| t | ||
Druga sprawa mam wyliczyć okres drgań wahadła T. T= | gdzie t to czas a n liczba drgań. | |
| n |
Jeśli pytasz o pomiar suwmiarką ... to określ jaką.
Nie znam suwmiarek o dokładności 0,005 mm. Generalnie suwmiarką mierzymy
z dokładnością do 0,1 mm. Z tego co opisujesz trudno wywnioskować jaki noniusz miała
ta suwmiarka ... co co to znaczy 9,5 kreski
? Prawdopodobnie noniusz podzielony
miała na 20 ... czyli dokładność odczytu 0.05 mm. Nie ma mowy o żadnym przemnażaniu
!
Twój pomiar to 23,95 mm.
Są suwmiarki o noniuszu 49 milimetrowym ... wtedy wyskalowane są tak, że między 9 i 10 masz
5 działek ... zatem dokładność wskazania 1/50 mm (0.02)
Dokładność pomiaru suwmiarką jest niższa niżeli dokładność wynikająca ze skalowania
(duża niepewność pomiaru)
Mój warsztatowiec upierał się, że suwmiarką mierzymy z dokładnością do 1mm
!
! Cyfra znacząca nie może być na wyższym miejscu
niżeli w odczycie
!
a te 9,5 kreski ? Chodziło mi o to, że kreska
pomiędz 9 a 10 pokrywała się z tą na skali głównej. Wiem, że wyszukiwarka nie gryzie, ale po
prostu wykładowca wprowadził nas w błąd (chyba).
Teraz jeszcze jedno pytanie. Muszę dodać do siebie dwie zmierzone wartości. Jedna zmierzona
slinijką gdzie dokładność to 1mm oraz uwmiarką o dokładności 0.05 mm. Są to niepewności
pomiarowe.
| Δd | ||
muszę zmierzyć długość wahadła matematycznego określoną wzorem Δl=Δl1+ | ||
| 2 |
| 0.00005m | ||
Δl=0.001m+ | =0.001025, ile miejsc po przecinku mam tu zostawić ? | |
| 2 |