.
asdf: granica
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx−>0 ( |
| − ctg2x) = limx−>0 ( |
| − |
| ) = |
| | x2 | | x2 | | tg2x | |
| | tg2x − x2 | | 0 | |
limx−>0 ( |
| ) = [ |
| ] H |
| | x2*tg2x | | 0 | |
I chyba juz tego nie ma co kontynuowac − za ciężko to dalej się liczy, jest na to sposób?
8 mar 19:33
PW: A nie będzie skuteczne popatrzenie na to jako na (a−b)(a+b) i liczyć granice lewo− i
prawostronne? Tylko pytam, nie liczyłem.
8 mar 19:47
asdf: chodzi Ci o:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim( |
| + |
| )( |
| − |
| )? |
| | x | | tgx | | x | | tgx | |
| | 2 | |
wynik to |
| , z jednej strony jak i z drugiej jest tak samo − wiem z odpowiedzi. |
| | 3 | |
8 mar 19:53
asdf: masz pomysł na tą granice?
8 mar 19:58
Trivial:
| | 1 | | 1 | | cos2x | | sin2x−(xcosx)2 | |
f(x) = |
| − ctg2x = |
| − |
| = |
| = |
| | x2 | | x2 | | sin2x | | x2sin2x | |
| | sinx + xcosx | | sinx − xcosx | |
= |
| * |
| = |
| | x | | xsin2x | |
| | sinx | | 1 | | sinx−xcosx | |
= ( |
| +cosx)* |
| * |
| |
| | x | | | | x3 | |
x→0:
| | sinx−xcosx | | cosx − cosx + xsinx | | 2 | |
lim f(x) = 2*1*lim |
| =H= 2*lim |
| = |
| . |
| | x3 | | 3x2 | | 3 | |
8 mar 20:04
asdf: dzięki, w de'hospitalu można sobie wybrane części równań liczyć tą metodą?, bo ty policzyłeś:
8 mar 20:24
Trivial:
Założyłem że granice czynników iloczynu są zbieżne do liczby rzeczywistej i rozdzieliłem na
iloczyn granic. Każdą z nich policzyłem z osobna.
8 mar 20:27
asdf: czyli nie mozna osobno liczyć każdego nawiasu tylko wszystko na raz tak?
8 mar 20:32
Trivial:
| | 2 | |
Można liczyć tylko jeśli wyjdą na końcu zbieżne do liczby rzeczywistej. |
| jest liczbą |
| | 3 | |
rzeczywistą, więc nie ma problemu.

Przykład:
n→∞
| | 1 | | 1 | |
lim |
| *n ≠ (lim |
| ) * (lim n) = 0*(lim n) = 0. |
| | n | | n | |
8 mar 20:35
asdf: a jak jest:
| sin2x | | tgx | |
| * |
| , to można wtedy tylko tgx/x liczyć? |
| x2 | | x | |
a jeśli:
| sin2x | | tgx | |
| * |
| , tu wyjdzie juz granica nie wlasciwa, wiec w takim przypadku juz z |
| x2 | | x2 | |
dehospitala nie mozna? wtedy tzreba sie "cofnąc" i innym sposobem?
8 mar 21:04
asdf: ?
8 mar 21:49
Trivial: To dotyczyło granic w ogólności a nie tylko reguły de l'Hospitala.
8 mar 23:48
asdf: nie bardzo rozumiem
9 mar 00:10
9 mar 14:49
asdf: Dzięki bardzo

Wyjaśnione w 100%

Jak widać − nawet głupi zrozumie (patrz: ja)

Chodzi o tą zależność:
lim
x−>x0f(x) = a
lim
x−>x0g(x) = b
to:
lim
x−>x0(f(x) * g(x)) = a*b
tak?
9 mar 14:54
Trivial:
Tak. To działa tylko jeśli a,b ∊ R. (granice właściwe)
9 mar 14:59
asdf: Jeszcze raz dzięki

Jestes wielki
9 mar 15:00
Trivial:
9 mar 15:02