wielomian
roksii: Jak to można rozwiązać?
W(x)=x4+3x2−4
8 mar 18:51
irena_1: A co masz rozwiązywać? Co z tym wielomianem trzeba zrobić?
8 mar 18:53
roksii: obliczyć pierwiastki
8 mar 18:54
Licealista D: Jeżeli ma byc = 0, to zauważ, że jednym z pierwiastków jest 1 .
8 mar 18:54
roksii: ale jakim sposobem to rozwiązać?
x4+3x2−4=0
8 mar 18:55
bezendu: podziel wielomian przez (x−1)
8 mar 18:56
Licealista D: 1 0 3 0 −4
1 1 4 4 0 <−−−−− Schemat Hornera
(x3 + x2 + 4x + 4)(x−1)
8 mar 18:59
ICSP: podstaw t = x2 przy założeniu t ≥ 0 i rozwiąż proste równanie kwadratowe
8 mar 18:59
roksii: wyszło mi x3+x2+4x+4 i co teraz?
8 mar 19:00
Licealista D: Potem wyciągasz
x2(x +1)+ 4(x+1) = (x2+4)(x+1)(x−1)
8 mar 19:00
irena_1: x2(x+1)+4(x+1)=(x+1)(x2+4)
8 mar 19:00
roksii: Dziękuję wam
8 mar 19:02