Ciąg geometryczny
KGN: Liczby 1, 2−1, 2{−4}, 2{−6}, ... są kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu
geometrycznego. Ile co najwyżej kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować, aby
otrzymać liczbę mniejszą od 21184516384?
8 mar 18:44
KGN: 2184516384 *
8 mar 18:47
Aga: UWAGA! Błąd w treści zadania: drugą liczbą ciągu jest 2−2, a nie 2−1.
an = 2−2(n−1)
Sn < 211845/16384
q = a2/a1 = 1/4
Sn = a1 * (1−qn)/(1−q) < 211845/16384
(1−2−2n)/(1−2−2) < 211845/16384
(1−2−2n) : 3/4 < 211845/16384 | *3/4
1−2−2n < 65535/65536
1−65535/65536 < 2−2n
1/65536 < 1:(4n) | * 4n * 65536
4n < 65536 = 48
n < 8 ∧ n∊C
nmax = 7
Odp.: Należy zsumować co najwyżej 7 kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu.
19 mar 15:19