Równanie
nati: Rozwiąż równanie
2x3−x2+18x−9=0
Proszę pomóżcie
8 mar 18:37
Licealista D: x
2(2x − 1) + 9(2x −1) = (x
2 + 9) (2x − 1) i dalej
8 mar 18:40
irena_1:
2x3−x2+18x−9=0
x2(2x−2)+9(2x−2)=0
(2x−2)(x2+9)=0
2x−2=0 lub x2+9=0 (x2 ≥ 0)
2x=2
x=1
8 mar 18:41
nati: tyle zrobiłam sama dalej nie wiem jak
8 mar 18:41
nati: dzieki irena
8 mar 18:41
irena_1:
Oj, zamiast poprawić, wcisnęłam "wyślij"
x
2(2x−1)+9(2x−1)=0
(2x−1)(x
2+9)=0
2x−1=0 lub x
2+9=0
2x=1 lub x
2=−9 (x
2 ≥ 0)
8 mar 18:43
nati: dziekuje

pozdrawiam
8 mar 18:48