Geometria, wykaż że
KGN:

Odcinek MN jest średnicą okręgu o(0,r) gdzie r = 2. Proste m i n są styczne do okręgu
odpowiednio w punktach M oraz N. Przez punkt P okręgu, który nie należy do średnicy MN,
poprowadzono styczną p przecinającą proste m i n odpowiednio w punktach A i B (jak na
rysunku).
a) Wykaż, że |∡AOB|=90stopni
b) Oblicz wartość iloczynu |AP| * |PB|
8 mar 18:35
irena_1:
Półprosta AO jest dwusieczną kąta MAB, a półprosta BO jest dwusieczną kąta ABN.
Czworokąt MABN jest trapezem,. więc kąty MAB i ABN dają w sumie kąt półpełny (1800).
Czyli kąty OAB i OBA dają w sumie kąt prosty. Stąd− w trójkącie ABO kąt AOB jest kątem prostym
8 mar 18:47
irena_1: OP jest wysokością trójkąta prostokątnego AOB opuszczoną na przeciwprostokątną AB.
Wysokość ta dzieli przeciwprostokątną AB na odcinki AP i PB.
Ponieważ trójkąty AOP i BOP są podobne, więc
|AP|*|PB|=|OP|2=r2=22=4
8 mar 18:50
Licealista D: |AP| * |PB| = |MN|2
8 mar 18:51