8 mar 18:15
Krzysiek: 3 wiersz jest źle policzony.
akurat ładnie się poskracało w drugim wierszu jednak ogólnie staramy się doprowadzić macierz do
postaci schodkowej.
8 mar 18:18
8 mar 18:32
8 mar 19:02
8 mar 19:02
Krzysiek: nie możesz wykonywać operacji na kolumnach!
drugi wiersz odpowiada równaniu: 6x=6⇒x=1 a Tobie wyszło x=0...
po drugie nadal 3 wiersz źle.
zamiast 4 powinno być −4
8 mar 19:05
Kiui: 2−(−2)=4
8 mar 19:12
Kiui: oj masz rację ja cos xle robie
8 mar 19:16
Krzysiek: w3−w1
czyli −2−2=−4
8 mar 19:16
Kiui: w takim wypadku wiersz 3. [ 0 5 −4 2| 0]
8 mar 19:20
Kiui: a co dalej z tym fantem zrobić?
8 mar 19:32
Krzysiek: doprowadzić do postaci schodkowej. np. drugi wiersz podzielić przez 6, zamieniasz wiersz drugi
z pierwszym,i następnie drugi wiersz(który był wierszem pierwszym)−wiersz pierwszy.
następnie w3+5w2
8 mar 22:16
Kiui:
1 0 0 0|1
[1 −1 2 −1|1]
5 0 6 −3|5
9 mar 11:57
Kiui: Mój wynik
| ⎧ | z=a | |
| ⎜ | t=b | |
| ⎨ | x=1 |
|
| ⎩ | y=y(a,b)=−2*a+b | |
9 mar 12:17
Krzysiek: dokończę to co zapisałem wyżej
1 0 0 0 |1
0 −1 2 −1 |1
0 5 4 2 |0
1 0 0 0 |1
0 −1 2 −1|1
0 0 14 3|5
i rozwiązuję od dołu:
14z+3t=5
t=a, a∊R
z=5/14−3/14a
i teraz drugi wiersz:
−y+2z−t=1
y=2z−t−1
y=2(5/14−3/14a)−a−1
i pierwszy wiersz:
x=1
rozwiązanie zadania:
x=1
y=−2/7−10/7a
z=5/14−3/14a
t=a
a∊R (a−parametr)
czyli jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru (tw. Kroneckera nam o
tym 'mówi' ile mamy rozwiązań, tu r(A)=r(A|B)=3, niewiadomych jest 4, więc 4−3=1
−nieskończenie wiele rozwiązań, zależnych od 4−3=1 parametrów. )
9 mar 13:35
Kiui: dzieki
9 mar 13:48