Pochodna
kv-1: Wyznacz pochodną:
8 mar 17:47
Ajtek:
O masz.....
(x
n)'=n*x
n−1
w czym problem
8 mar 17:49
kv-1: Sądziłem, że należy podłożyć to do wzoru na dzielenie:
8 mar 17:57
Ajtek:
A masz zmienną w mianowniku?
8 mar 17:58
Ajtek:
Zresztą z tego wozru też by wyszło

.
8 mar 17:59
kv-1: W mianowniku nie ma zmiennej i w tym jest problem, dlatego pytam jak należy to rozwiązać ; )
8 mar 18:01
Krzysiek: tak jak napisał Ajtek, ze wzoru na pochodną ilorazu również rozwiążesz to zadanie.
albo z tego wzoru co wyżej napisał Ajtek (pamiętając o tym że stałą możemy wyciągnąć przed znak
pochodnej)
8 mar 18:14
staryRafiki: y= x33
y= 13*x3
ze wzoru (c*f)'=c*f' oraz (fn)'=n*f(n−1) masz
y'= 13*3*x2
Pozdrawiam,
staryRafiki
8 mar 19:04