Mila: 150g=15 dag15g=1,5 dag30g=3dag
δ
2− wariancja
| | suma kwadratów wag | |
δ2= |
| −xs2 |
| | liczba pomarańczy | |
x
s −średnia waga jednej pomarańczy
1) I partia pomarańczy, n=150 liczba pomarańczy, δ
1=1,5dag − odchylenie standardowe
x
s1=15 dag −srednia waga pomarańczy
δ
12=1,5
2=2,25
| | S1 | |
2,25= |
| −152⇔S1=34087,5 suma kwadratów wag pomarańczy |
| | 15 | |
2) II partia pomarańczy
x
s2=15dag, δ
2=3, n=300
| | S2 | | S2 | |
32= |
| −152⇔9= |
| −225 |
| | 300 | | 300 | |
2700=S
2−67 500 S
2=70 200
3) wariancja nowe próby n=450 należy obliczyć średnią wagę pomarańczy(tu nie zmieni się)
| | 150*150+300*150 | |
xs= |
| =150 150g=15dag |
| | 450 | |
| | 34087,5+70200 | |
δ32= |
| −152 |
| | 450 | |
| | 104287,5 | |
δ32= |
| −225=231,75−225=6,75 |
| | 450 | |
δ=
√6,75≈2,59≈2,6≈26g