Deeeejm hard
KGN: Wiadomo, że a > 0 i b < 0 i 3b2 = 3a2 + bab. Oblicz wartość wyrażenia 3a−2ba+2b.
8 mar 17:19
PW: "bab" mi się nie podoba − na pewno dobrze przepisałeś? Nikt tak nie formułuje treści zadań − bo
niby co miałby w ten sposób sprawdzić − czy wiemy, że bab=ab2?
8 mar 17:33
KGN: Przepraszam, miało być: 3b2 = 3a2 + 8ab
8 mar 17:53
KGN: 3b2 = 3a2 + 8ab *
8 mar 17:54
pigor: ..., np. tak : jeśli ab<0 , to niech b=ka i k<0, wtedy
3a − 2ba + 2b = 3a − 2aka + 2ak =
3 − 2k1 + 2k = ? i
k<0
gdzie 3b
2= 3a
2+8ab ⇔ 3k
2a
2= 3a
2+8ka
2 / : a
2>0 (z założenia) ⇔
⇔ 3k
2−8k−3= 0 ⇔ 3k
2−9k+k−3= 0 ⇔ 3k(k−3)+1(k−3)= 0 ⇔ (k−3)(3k+1)=0 i k<0 ⇔
⇔ 3k+1=0 ⇔
k= − 13 , wtedy
3−2k = 3+
23= 3
23=
113 i 1+2k = 1−
23=
13, zatem
3 − 2k1 + 2k = 113*
31=
11 − szukana
wartość wyrażenia . ...
8 mar 18:58
PW: | 3a−2b | | 3a+6b−6b−2b | | 3(a+2b)−8b | | 8b | |
| = |
| = |
| = 3 − |
| = |
| a+2b | | a+2b | | a+2b | | a+2b | |
| | a | |
Pozostaje policzyć ile jest wart ułamek x= |
| . |
| | b | |
Z założenia wynika, że
| | b | | a | |
3b2−3a2=8ab, a więc 3( |
| − |
| )=8, |
| | a | | b | |
Pozostaje rozwiązać to równanie biorąc pod uwagę, że liczby a i b są różnych znaków, więc x<0..
8 mar 18:59
PW: Nie stresuj się, KGN, my już z pigorem tak mamy, że przedstawiamy różne wersje − obie
są dobre.
8 mar 19:02
KGN: Dzięki wielkie panowie!
8 mar 19:17