wielomiany
kosek: Wielomiany W (x) = x4 + ax3 + 12x2 + bx + 4 oraz P(x) są wielomianami o współczynnikach
całkowitych, przy czym W (x ) = [P (x)]2 . Wyznacz wszystkie możliwe wartości a i b .
proszę o pomoc totalnie nie wiem od czego zacząć
8 mar 17:06
aniabb: P(x)=x2+cx+2
(x2+cx+2)2 = .... =W(x) i porównać współczynniki przy potęgach
8 mar 17:12
kosek: a skąd wiadomo że P(x) to ma taki wzór?
8 mar 18:50
kosek: da sie to jakoś zrobić inaczej?
8 mar 18:54
konda: P(x)=x2+cx+2
Ano z tego względu, że ten wielomian podniesiony do kwadratu będzie miał przy x4 współczynnik
równy jeden (tak jak jest w W(x)) a wyraz wolny będzie 4 (tak jak w W(x)). Nieznany jest
jedynie współczynnyk przy x. Dlatego trzeba rozwiązać równanie jakie podała Ania
8 mar 19:00
Mila: Jeśli nie wiesz jak obliczyć kwadrat trójmianu to wykonaj mnożenie:
(x2+cx+2)*(x2+cx+2) i pogrupuj wyrazy
8 mar 19:03
kosek: ale skąd wiedziała że ten P(x) akurat da ten wielomian , bo jak byś miał na przykład x20 to
co wtedy podniesiesz do kwadratu?
8 mar 21:22
Skipper:
...
kosek ...włącz myślenie −

Matematyka to nie "jak byś miała" tylko to co jest −

W(x) jest stopnia 4−tego P(x) ....drugiego (skoro [P(x)]
2=W(x) ...)
Myślimy dalej
...skoro pierwszy wyraz W(x) ....to 1x
4 ... t pierwszy wyraz P(x) ... to 1x
2
...skoro ostani wyraz W(x) to 4 ... to ostatni wyraz P(x) ... 2
i tak doszliśmy , że P(x)=1x
2+

x+2
8 mar 21:37
Eta:
8 mar 22:29