Naszkicuj wykres funkcji i wyznacz wartości parametru m
KGN: Naszkicuj wykres funkcji f(x)− |4|x|−2|, gdzie x∊R − {−2,2}, a następnie wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których równanie |4|x|−2| = 3m − m3 ma cztery rozwiązania.
8 mar 16:19
pigor: ... , dana funkcja jest parzysta (wykres symetryczny względem osi Oy)
to już twoja robota i ma 4 rozwiązania ⇔
y= 3m−m2= const. i y>2 ⇔
⇔
3m−m2 >2 ⇔ m
2−3m+2< 0 ⇔ (m−1)(m−2)< 0 ⇔
m∊(1;2) i to tyle . ...
8 mar 18:06
KGN: Mógłby ktoś wrzucić wykres tej funkcji? Nie jestem pewien, czy dobrze go narysowałem
9 mar 07:47
Saizou :

polecam pobrać geogebrę do rysowania wykresów i nie tylko, przydatne urządzenie
9 mar 08:15
saders: @pigor
wszystko fajnie, ale tam jest 3m−m
3 a nie m
2
2 maj 16:03