dwa kółka
Abdul: Hardkor 9.148. Odległość środków dwóch kół o jednakowych promieniach długości r,
jest równa r. Oblicz pole części wspólnej tych kół.
20 sie 20:12
Basia: Pomagam
20 sie 21:03
Basia:

szukane P = 2*P
obszaru ABC (zielona linia przerywana)
|AC|=|BC|=|AB|=r bo AC i BC to promienie okręgów, AB odległość między środkami ⇒
△ABC jest równoboczny
P
obszaru ABC=P
wycinka CAB+P
wycinka ABC−P
△ABC
| | πr2 | |
Pwycinka CAB=Pwycinka ABC = |
| |
| | 6 | |
| | πr2 | | r2√3 | |
Pobszaru ABC=2* |
| − |
| = |
| | 6 | | 4 | |
| 4πr2−3r2√3 | | r2 | |
| = |
| *(4π−3√3) |
| 12 | | 12 | |
| | r2 | | r2 | |
P = 2* |
| *(4π−3√3) = |
| *(4π−3√3) |
| | 12 | | 6 | |
20 sie 21:14
Abdul: Dzięki , najpierw nie wiedziałem dlaczego odejmowałaś pole trójkata ale już wszystko wiem
21 sie 11:05
AS:

Podaję inną wersję rozwiązania:
α = 60
o , αr = π/3 [rad]
Podc.ABM = Pwyc.NBMAN − PΔABN
| | 1 | | 1 | | π*r2 | |
Pwyc.NBMAN = |
| *r2*2*αr = |
| *r2*2*π/3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | | r2*√3 | |
PΔABN = |
| *r2*sin(2*α) = |
| *r2* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π*r2 | | r2*√3 | | r2 | |
PodcABM = |
| − |
| = |
| *(4*π − 3*√3) |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
Szukane pole S = 2*PodcABM
21 sie 11:48
Abdul: też ciekawe Dzięki za zainteresowanie
21 sie 11:53
jdhbcjd: Nakręciliście na maxa
Najprościej to 2 razy pole trójkątów równobocznych o boku r plus 4 razy pole odcinka koła
(pole wycinka o kącie środkowym 60stopni − pole trójkąta)
Czyli pole cz.wspólnej, to:
4*(πr2/6 − r2√3/4)+2*r2√3/4
Z całym szcu. ale sposób Basi zupełnie do mnie nie przemawia...
4 cze 14:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo inaczej:
wycinek koła (1/3 całości) − trójkąt równoramienny o ramionach 'r' i kacie 120o ... czyli
wysokości r/2
to *2 i macie wynik
to już któreś tego typu zadanie w ciągu ostatnich 3−4 dni
4 cze 15:12