matematykaszkolna.pl
stożek dumka: rysuneki ta większa częśc jest na rysunku nie wiem jak zamalować i zadanie jest taki obliczyć pole powierzchni całkowitej stożka, którego powierzchnią boczną po rozcięciu jest ten wycinek. promień = 10
8 mar 13:27
Ajtek: Potrafisz policzyć pole wycinka koła?
8 mar 13:35
Skipper: Obwód tego wycinka to obwód podstawy stożka ... policzysz r postawy 10 to tworząca stożka. Z Pitagoraska policzysz wysokosć ... i do wzoru −emotka
8 mar 13:36
Ajtek: A po co wysokość, skoro pole całkowite liczymy emotka
8 mar 13:37
Skipper: ... a .... objętości nie potrzeba ... wiec jeszcze łatwiej ...
8 mar 13:37
dumka: no likczyłam pole wycinka koła tyle że nie wychodzi mi coś może mi ktoś to rozrysować bo ja już nie wiem co jest czym szczerze.
8 mar 13:40
Ajtek: Pokaż jak liczysz pole tego wycinka. Pole tego wycinka, jak wspomniał Skipper, jest polem bocznym stożka. Znając pole boczne policzysz promień okręgu w podstawie tego stożka, a później już łatwo emotka.
8 mar 13:42
dumka: ale przecież promień jest znany i wynosi 10 a liczyłam tak 270 stopni /360 stopni *π102 = 75 π więc nie wiem czy dobrze
8 mar 13:51
Ajtek: Tutaj jest okej. Promień tego wycinka, nie jest promieniem podstawy tego stożka tylko jego tworzącą. Jeżeli tego nie widzisz, to wytnij sobie z papieru podobny wycinek i złóż go w stożek.
8 mar 13:53
dumka: aha ok ale w zadaniu pisze ze promień koła czyli teraz z tego co mam dalej zrobić jak w polu wycinka podstawiłam za r wlasnie 10 to jak będzie główny wzór to jak mam podstawić
8 mar 13:55
dumka: dobra to ja uciekam napisz wieczorem emotka
8 mar 13:55
Ajtek: wzór na pole boczne stożka to: Pbrl gdzie l to tworząca stożka, czyli promień tego okręgu, którego liczyłaś pole wycinka. To czerwone r to promień koła w podstawie tego stożka, który musisz znależć emotka.
8 mar 13:57
dumka: no dobra ale teraz nie wiem jak mam wyliczyć ten promieńemotka
8 mar 18:58
dumka: emotka
8 mar 19:18
dumka: kto pomoże:(
8 mar 19:49
dumka: emotka
8 mar 20:51