| x3−4x2+3x | ||
Dla krzywej Kf : y = f(x), gdy f:R\ {1,4}→R oraz f(x)= | ||
| x2−5x+4 |
| f(x | ||
I asymptoty niepionowe y=ax+b gdzie a= lim | i b=... | |
| x |
| 4−2 | ||
x1= | =1 lub x2=3 | |
| 2 |
| 5−3 | ||
x= | =1 lub x=4 | |
| 2 |
| x*(x−1)(x−3) | x*(x−3) | |||
2) f(x)= | = | i x≠1 i x≠4 | ||
| (x−1)*(x−4) | x−4 |
| x*(x−3) | 4 | |||
limx→4− | =−∞ [symbol | =−∞] asymptota lewostronna | ||
| x−4 | 0− |
| x*(x−3) | ||
limx→4+ | =∞ | |
| x−4 |
| x*(x−3) | −2 | 2 | ||||
Limx→1 | = | = | nie ma asymptoty | |||
| x−4 | −3 | 3 |
| x*(x−3) | (x−3) | |||
a=lim{x→∞} | =lim{x→∞} | =1 | ||
| x(x−4) | (x−4) |
| x*(x−3) | (x−3) | |||
a=lim{x→−∞} | =lim{x→−∞} | =1 | ||
| x(x−4) | (x−4) |