wycinek koła
Abdul: 9.146. W wycinek koła o promieniu 6 cm wpisano okrąg o promieniu 2 cm. Oblicz pole wycinka
koła.
powinno wyjść wg odpowiedzi 6π a ja mam 9π i niewiem gdzie bład daje link do zdjęcia
http://img29.imageshack.us/img29/8913/9146001.jpg
20 sie 19:03
Wpisz imię lub nick.:

to chyba tam ma być, hmm
20 sie 19:11
Wpisz imię lub nick.: nie sorry. wpisano w wycinek koła
20 sie 19:12
Abdul: w sumie to chyba masz racje thx zpbacze czy coś wyjdzie
20 sie 19:13
Wpisz imię lub nick.: kurde się zakręciłem.
wpisano koło w wycinek koła czyli tak jak narysowałem.
20 sie 19:14
Abdul: heh stępiałem
20 sie 19:14
Abdul: teraz to już wogóle nie wiem jak to ruszyć HELP
20 sie 19:16
Abdul: 6π
20 sie 19:18
Wpisz imię lub nick.: zrobiłeś?
20 sie 19:26
Wpisz imię lub nick.:

α=30
20 sie 19:36
Abdul: czacha mi dymi ale niekapuje
20 sie 19:40
AROB: Nie wiesz, skąd α=30 stopni, czy nie wiesz, co dalej?
Teraz tylko skorzystaj ze wzoru na pole wycinka koła: PW = πr2α360
i otrzymasz PW = 6π.
20 sie 19:46
Abdul: już wiem co dalej ale jak doszliście że α= 30 stopni?
20 sie 19:49
AROB: Ułórz funkcję tryg., np. sinα=24, stąd α=30 st.
20 sie 19:53
Eta:

ok.
bo, IO
1O
2I = R − r = 6 − 2 = 4
to: zaznaczony na rys. trójkąt prostokątny ma wymiary:
IO
1O
2I = 4 −−− długość przeciwprostokątnej
i r = 2 −−długość przyprostokątnej przeciwległej kątowi α
| | 2 | |
więc sinα= |
| = 12 to α= 30o
|
| | 4 | |
to 2α= 60
o
dalej tak jak napisał
AROB
z małą usterką
20 sie 19:56
Abdul:

ja myślałem że tak można tylko w trójkącie że 3r=h
kapuje THX
20 sie 19:58
AROB: Eta, dziękuję za poprawkę. Pomyłka oczywiście.
20 sie 19:58
Amelson :
18 sty 12:14