matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum funkcji
Makaveli:
Ekstrema Funkcji. Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji f:R
+
→R, gdy:
1
f(x)=4x−3lnx+
x
7 mar 23:02
Makaveli:
odświeżam
7 mar 23:42
Aga1.:
Oto wykres funkcji
8 mar 09:39
Aga1.:
D=R
+
3
1
f
'
(x)=4−
−
x
x
2
f
'
(x)=0
3
1
4−
−
=0
x
x
2
4x
2
−3x−1
=0
x
2
−1
4x
2
−3x−1=x=
∉D , x=1
4
f
(
x)<0dla x∊(0,1) f↘ dla x∊(0,1) f
(
x)>0 gdy x∊.... f↗ dla x∊... f
min
=f(1)= ... dokończ
8 mar 09:45
Kiui:
To ja dokończę f(x)>0 gdy x∊(1,
∞
+) f↗>0 x∊(1,
∞
+) f
min
=f(1)=2
−1
f
max
=f{
}=16
4
9 mar 12:48