7 mar 22:53
Komoo: Da rade tak w przyblizeniu ?
7 mar 22:58
Janek191:
| 1 | | 1*√2 | | √2 | |
| = |
| = |
| ≈ 0,3536 |
| 2 √2 | | 2 √2*√2 | | 4 | |
8 mar 17:21
Krzysiek : Ale ten √2 jest w potedze bo tak wynika zapisu
8 mar 17:32
PW: Jeżeli poważnie pytasz o przybliżenie, to metoda może być taka:
logx=−
√2log2
Szukamy w tablicach przybliżenia log2, mnożymy przez przybliżenie
√2 uzyskując wynik w.
Szukamy w tablicach jaka liczba x ma logarytm równy w.
8 mar 17:44
PW: Sprostowanie − logarytm równy −w.
8 mar 17:46
PW: 0.3752177545472 liczone Windowsowym kalkulatorem na zasadzie 2 do potęgi 1,4142 i odwrotność
tego wyniku.
8 mar 19:13