Równania prostych/boków równoległoboku
madzialena: Hej

Mam problem z zad.
| | 1 | |
Dane są dwa równania prostych, w których zawarte są boki równoległoboku :y= |
| x+2, k:y=3x−6 |
| | 3 | |
oraz punkt przecięcia się przekątnych S= (−2,−1). Wyznacz równania prostych zawierających
pozostałe boki tego równoległoboku.
−−−
Z góry bardzo dziękuje
20 sie 18:03
AROB: Policzymy razem:
Utwórz układ równań z danych równań prostych, skąd wyznaczysz współrzędne punktu przecięcia
dwóch sąsiednich boków równoległoboku.
Podaj wynik.
20 sie 18:21
AROB: Masz z tym problem?
20 sie 18:28
AROB: Hej, Madzialena, odezwij się.
Z układu powinnaś otrzymać punkt, który ozn. B(3.3).
Potwierdź, to policzymy dalej.
20 sie 18:31
madzialena: współrzędne tego punktu obliczyłam w inny sposób, ale zgadzają się z Twoimi

nie wiem jak teraz wyznaczyć kolejne współrzędne punktów...
20 sie 18:53
AROB: Punkt D położony naprzeciw punktu B najprościej jest wyznaczć ze wzorów na współrzędne środka
odcinka:
xS=xB+xD2 i yS=yB+yD2
Podstaw współrzędne znanych punktów B i S, a z równań tych otrzymasz współrzędne punktu D.
Potwierdź, czy otrzymałaś D(−7,−5).
20 sie 19:06
madzialena: wykorzystałam tutaj wektory, ale zgadza się
20 sie 19:08
madzialena: a co z pozostałymi punktami bo nie mam pomysłu..
20 sie 19:14
AROB: Też można wektorowo.
To teraz tylko wykorzystaj fakt, że bok AD ma taki sam współczynnik kierunkowy, jak bok BC,
czyli
aAD=ak=3 i wyznaczysz równanie prostej zawierającej bok AD podstawiając do wzoru:
y − yD = aAD(x − xD)
y+5 = 3(x+7)
Stąd: y= 3x + 16
Analogicznie wyznacz równanie prostej zawierającej bok DC, jako równoległej do prostej AB.
Otrzymasz: y = 13x − 83
Napisz, czy wszystko się zgadza.
20 sie 19:21
AROB: A punkty A i C nie są Ci potrzebne.
20 sie 19:23
madzialena: y − yD = aAD(x − xD)
co to jest za wzór?
20 sie 19:24
AROB: To jest wzór na równanie prostej przechodzącej przez 1 dany punkt , gdy znany jest współczynnik
kierunkowy prostej.
Nie znałaś go?
20 sie 19:28
madzialena: to jest tzw. "pęk prostych" nie znałam

dziekuje za pomoc
20 sie 19:38
AROB: To nie jest żaden pęk prostych, lecz jedno z podstawowych równań prostych w geometrii
analitycznej. Ważne, abyś zrozumiała tok zadania. Metody rozwiązywania zadań w geom.
analitycznej są często różne.
Powodzenia!
20 sie 19:51