Karolcia: proszę o rozwiązanie
Pokoj Zosi ma kształt prostopadłoscianu o długości 4,5m szerokości 4m i wsokości 2,5m.
Okno i drzwi zajmują 20 % powierzchni scian pokoju .\
Zosia chce pomalować sufit i ściany pokoju . Ile musi kupić puszek farby jeżeli 1 puszka farby
starcza na pomalowanie 13m2 powierzchni?
20 sie 17:59
AROB: Rozwiązuję:
20 sie 18:39
AROB: Pole pow. ścian do malowania, to: P=ab + 2ah + 2bh, gdzie a=4,5m, b=4m, h=2,5m.
Po podstawieniu do wzoru otrzymasz P=60,5 m2.
Teraz odliczamy powierzchnię okna i drzwi:
P − 20%P = 80%P = 0,8 * 60,5 = 48,4 m2 ( tj, pow. do pomalowania)
Obliczamy ilość potrzebnych puszek farby:
48,4:13 = 3,72... ≈ 4 (zawsze zaokrąglane w górę)
Odp. Zosia musi kupić 4 puszki farby.
20 sie 18:48
Karolcia: dziękuje jesteś kochany
21 sie 16:34