Desperado: Witam wszystkich, mam do rozwiązania takie oto zadanie:
Wykaż, że przekątna sześcianu o krawędzi a, ma długość a√3.
Proszę o pomoc!
10 wrz 21:02
Kasia: narysuj sześcian i zaznacz przekątną
potem zaznacz przekatna podstawy (przekatna kwadratu jest równa a√2)
więc przekatne i bok szescianu tworza trojkat prostokatny
znowu korzystaja z tw pitagorasa wyliczysz dlugosc przekatnej szescianu ozn x,a
mianowicie
(a√2)2 +a2 = x2
2a2 +a2 = x2
3a2 = x2 - pierwiastkujac lewa i prawa strone rowania mamy
√3a = x
x=a√3 c.n.u.
10 wrz 21:08
Desperado: dzięki
10 wrz 21:16