Karolcia: objetość prostopadłoscianu jest rowna 42cm3 oile zmieni sie jego objetosc jezeli dlugosc
podstawy prostopadloscianu zwiekszymy czterokrotnie , szerokosc zmniejszymy dwukrotnie a
wysokosc zmniejszymy trzykrotnie
bardzo prosze o rozwiazanie
20 sie 17:10
AROB: V= abh , V=42 cm2
Objętość nowego prostopadłościanu : V1 = 4a*b2*h3 = 23abh =23* 42=28 cm2
V − V1 = 42 − 28 = 14 cm2
Odp. Objętość prostopadłościanu zmniejszyła się o 14 cm2.
20 sie 17:51
Karolcia: dziękuje serdecznie buzka
20 sie 17:53