Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu jeśli
homer: | | 2 | |
W(x)=3x3−17x2+28x+a r1= |
| |
| | 3 | |
20 sie 16:40
AROB: Podstaw za x wartość 23 i rozwiąż równanie W(23) = 0 , stąd obliczysz wartość liczby
a.
Otrzymasz a= −12. Następnie w pełni znany wielomian podziel dowolnym sposobem przez dwumian
(x−23). Z otrzymanego wyniku stopnia drugiego wyliczysz pozostałe pierwiastki ( delta
itd.)
20 sie 18:07
AROB: Jeszcze Ci dopowiem, że po podzieleniu wielomianu otrzymasz trójmian kwadratowy 3x2−15x+18.
A kolejne pierwiastki to x2=1 i x3=23.
20 sie 18:14