prosze o rozwiazanie
Karolcia: suma długości wszystkich krawedzi sześcianu równa jest 144cm oblicz długosć d przekątnej tego
sześcianu
20 sie 16:32
Wpisz imię lub nick.: ile krawędzi ma sześcian?
20 sie 18:39
Karolcia: 12
20 sie 18:46
AROB: Zlituję się i pomogę:
Długość krawędzi chyba masz: a=12 cm.
Przekątna podstawy (kwadratu) ma wzór a√2.
Przekątna sześcianu tworzy z przekątną podstawy i krawędzią boczną trójkąt prostokątny.
Z tw. Pitagorasa otrzymasz związek:
d2=(a√2)2 + a2
Po podstawieniu otrzymasz d=√432 = √14483 = 12√3 cm.
20 sie 18:58
Karolcia: dziekuje
21 sie 16:28