7100
AdRiaNo: siema
mam takie zadanko jakby ktoś był tak łaskawy i rozwiazał byłbym bardzo wdzięczny
bok rommbu ma długosć 4 cm a jeden z jego katów ma miarę 60o oblicz pole i długość
przekatnych rombu
20 sie 16:18
Wpisz imię lub nick.: pole rombu wyraża się wzorem a2sinα, a przekątne rombu przecinają sie pod kątem prostym i
dzielą kąty rombu na połowy.
20 sie 18:43
Eta:

Podam inny sposób:
ΔABD −−− jest równobocznym więc
e=a=4
| | 4√3 | |
12f = hΔ( równobocznego = |
| = 2√3
|
| | 2 | |
więc
f = 4√3
P
rombu =
12e*f =
12 *4*4
√3 = 8
√3
lub
| | a2√3 | | a2√3 | | 16√3 | |
Prombu = 2*PΔrównob.= 2* |
| = |
| = |
| =8√3
|
| | 4 | | 2 | | 2 | |
odp: P= 8
√3 cm
2 e= 4 cm , f= 4
√3 cm
21 sie 00:45
AdRiAnO: DZięki jesteś kochana
21 sie 09:32