Znajdź 3ci pierwiastek wielomianu
homer: W(x)=x3+ax2−bx+6 r1=1 r2=2
20 sie 15:00
Bogdan:
r3 to trzeci pierwiastek.
Najwygodniej jest w takiej sytuacji zapisać wielomian w postaci iloczynowej:
W(x) = (x − 1)(x − 2)(x − r3) i wykonać mnożenie.
W(x) = (x2 − 3x + 2)(x − r3)
W(x) = x3 − r3x2 − 3x2 + 3r3x + 2x − 2r3
W(x) = x3 + (−r3 − 3)x2 + (3r3 + 2)x − 2r3
−2r3 = 6 ⇒ r3 = −3, można tu rozwiązanie zakończyć, można dodatkowo wyznaczyć a, b:
a = −r3 − 3 ⇒ a = 3 − 3 = 0
−b = 3r3 + 2 ⇒ b = −9 + 2 = −7
W(x) = x3 − 7x + 6
20 sie 15:14
homer: dzięki boguś
20 sie 16:09
homer: znakomicie mi dziś pomagasz, raz jeszcze dziękuję
20 sie 16:09
homer: o ile jesteś tym bogusiem co poprzednioe, wiem że wy bogdany mieliście mały problem z nickami
20 sie 16:10