Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul?
Agatka: W urnie jest jedna kula czarna o nr. 1 oraz dwie kule o numerach 1 i 2. Losujemy kolejno dwie
kule. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pierwsza z wylosowanych kul jest biała, a druga
ma numer parzysty, jeśli:
a) losujemy ze zwracaniem b) losujemy bez zwracania ?
Bardzo proszę o pomoc.
20 sie 14:08
Basia:
Masz kule:C1,B1,B2
przy losowaniu ze zwracaniem |Ω|=3*3=9
A = {(B1, B2)}
|A|=1
P(A)=19
przy losowaniu bez zwracania |Ω|=3*2=6
A = {(B1, B2)}
|A|=1
P(A)=16
20 sie 20:59
Agatka: dziękuję Ci bardzo Basiu.
21 sie 10:32