pomocy
Marcin29: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometryczny wiedząc,
| | 2 | |
że cosα= |
| i α∊=(270℃: 360℃) |
| | 3 | |
7 mar 14:58
Licealista D: α ∊ (3π2; 2π)
sin2α + cos2α = 1
tgα = sinαcosα
i patrzysz czy są ujemne czy dodatnie pamiętaj.
7 mar 15:03
Marcin 29: a potłumaczysz mi to dokładnie bardzo proszę
7 mar 15:07
Marcin29: 
kto mi potłumaczy
7 mar 19:51
jikA:
| | 2 | |
Ale to nie umiesz wstawić za cos(α) = |
| i obliczyć sinusa? Tam co napisałeś stopnie |
| | 3 | |
Celsjusza powinny być stopnie.
7 mar 20:03
Marcin 29: jak bym wiedzial jak mam to policzyc to bym tu nie wchodzil i nie prosil o pomoc
8 mar 18:50
Marcin 29: Kto pomoze i wytłumaczy mi to jak liczyc

bardzo prosze
9 mar 16:29
Licealista D: | | 2 | |
Masz cosα= |
| więc podstaw to do wzoru: |
| | 3 | |
sin
2α + (
23)
2 = 1
Wyjdą ci 2 sinusy, jeden dodatni, drugi ujemny. Jak do tego dojdziesz napisz wyniki, potem
powiem co dalej.
9 mar 16:36
9 mar 16:44
Marcin 29: jak licze to wychodza mi glupoty bo nie pamietam tego ze szkoly kal liczyc tych sin czy kosin
itp

dawno to bylo i pozapominalem
9 mar 16:45
Licealista D: skąd wziąłeś 270


Ty masz wyliczyć sinus
sin
2α + (u{2}[3})
2 = 1
sin
2α +
49 = 1
sin
2α = 1 −
49
sin
2α =
59
| | √5 | | √5 | |
sinα = |
| albo sinα = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Jeżeli sinus ma być między 270stopni a 360 stopni to patrzę na wykres sinusów i widzę, że sin
jest tam ujemny dlatego odrzucam opcję sinusa dodatniego czyli
Rozumiesz?
9 mar 17:15
Marcin 29: nie bardzo

bo nie wiem dla czego tak jest

a co dalej trzeba z tym zrobic

a moze to juz
koniec zadania
9 mar 17:31
Licealista D: Musisz poczytać o funkcjach trygonometrycznych, inaczej nie ma sensu, musisz znać podstawy.
9 mar 17:35
Marcin 29: oj prosze pomoz dokonczyc ja i tak tego nie potrzebuje w rzyciu bo juz mam rodzine a szkole
tylko robie zaocznie bo potrzebne jest w pracy srednie
9 mar 17:50
Dominik: masz juz sinusa, kosinusa, pozostal tangens.
9 mar 17:54
Marcin 29: a jak go obliczyc
9 mar 20:31
12 mar 22:53