pomocy
Marcin29: Oblicz pole powierzchni i objętości stożka jeśli jego przekrój osiowy jest trójkątem
równobocznym o boku a=10 cm.
7 mar 14:49
Licealista D: Przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym, czyli ma wszystkie boki równe.
Więc tworząca l = 10cm
r= 5 cm .
I tylko podstawić do wzorów.
7 mar 14:52
Marcin29: lecz nie wiem jakiego bo zaocznie robię szkole i tylko dostajemy zadania
7 mar 15:00
konda:
H − wysokość, musisz ją obliczyć z twierdzenia Pitagoasa
7 mar 15:02
Licealista D: A pole powierzchni to πr2 + πrl
7 mar 15:05
Marcin29: bardzo prosze pomóż mi to rozwiązać i potłumacz jak wiesz jak to ma byc
7 mar 15:58
krystek:

0
7 mar 16:01
krystek: I teraz widzisz ,że
2r=10⇒ r=5
Tworząca l=10
| | 10√3 | |
H=htrójkąta równobocznego= |
| } |
| | 2 | |
7 mar 16:03
konda:

H
2+5
2=10
2
Wyliczasz H i wstawiasz do wzoru
7 mar 16:03
Marcin29: ale w jaki sposób mam wyliczyć

i kto mi do końca potłumaczy
7 mar 19:53
Marcin 29: 
ale jak mam to zrobic
8 mar 18:51
Licealista D: Z Pitagorasa... H2 = 102 − 52 .
8 mar 18:53
Marcin 29: H
2=100−25
H
2=75
i co dalej trzeba zrobic
9 mar 16:33
Marcin 29: Kto mi pomoze i wytłumaczy to zadanie do konca
9 mar 16:34
dero2005:

przekrój osiowy (niebieski) jest trójkątem równobocznym
d = l = a = 10 gdzie a − bok trójkąta równobocznego
| | d | |
r = |
| = 5 promień stożka |
| | 2 | |
z Pitagorasa
h
2 + r
2 = l
2
h =
√l2 − r2 =
√100 − 25 =
√75 = 5
√3
P
c = πr(r+l) = 75π
9 mar 16:48
Marcin 29: a cos dalej trzeba jeszcze liczyc

srednio to rozumie jak to analizuje bo nie wiem skad jest
to 25
9 mar 17:35
dero2005:
P
c = πr(r+l) = 5*π(5 + 10) = 5π*15 = 75π cm
2
| | πr2*h | | π*52*5√3 | | π25*5√3 | | 125 | |
V = |
| = |
| = |
| = |
| π√3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
przepraszam za pomyłkę w obliczeniach
9 mar 18:14
Marcin 29: dziekuje i pozdrawiam
9 mar 20:45