ciąg geometryczny
Dariusswwe: Dany jest ciąg geometryczny, w którym a1 =12 , a3 = 27 . a) Ile jest ciągów spełniających
podane warunki? Odpowiedź uzasadnij.
20 sie 11:50
Bogdan:
Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, korzystając z niego zapisz a3 = ... ,
stąd wyznacz iloraz q.
20 sie 12:28
Eta:
Witam

a
1 =12 a
3 = 27 a
3 = a
1*q
2
zatem: 12q
2 = 27 /: 3
4q
2 = 9 => q
2 =
94
więc
q= 32 lub q= −32
uzasadnienie: równanie q
2 =
94
ma dwa rozwiazania
różniące się znakami
bo: (
32)
2 =
94 i (−
32)
2 =
94
zatem są dwa takie ciągi spełniające warunki zadania:
1ciąg : a
1= 12 i q=
32 −−− to ciag rosnący ,: 12, 18, 27,....
2 ciąg: a
1= 12 i q = −
32 −− to ciąg przemienny: 12, −18, 27,....
20 sie 12:30
Bogdan:
Dzień dobry Eto

Miłego dnia życzę.
20 sie 12:36
Eta:
Dziękuję i wzajemnie

Zaraz kończę, (obowiązki wzywają ).
Będę wieczorem
20 sie 12:48
Dariusswwe: dziękuję xD
20 sie 12:53
Eta:
Dariusswwe ... czy to zad. było tak bardzo trudne dla Ciebie?
20 sie 12:56