7 mar 14:44
konda: ale co zbadać?
7 mar 14:52
bezendu: | | 3(n+1)+4 | | 3n+7 | |
an+1= |
| = |
| |
| | (n+1)+1 | | n+2 | |
| | 3n+7 | | 3n+4 | | (3n+7)(n+1)−(3n+4)(n+2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| =... i teraz |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | |
dokończ
P.S chodziło Ci o to czy ciąg jest arytmetyczny ?
7 mar 14:52
Marcin29: nie mam podane co mam zbadać dokładnie bo tylko tak podał nam, tak jest zaocznie robiąc szkole
7 mar 15:03
bezendu: jeśli o to chodziło to już masz prawie rozwiązane teraz dokończ i gotowe
7 mar 15:04
konda: To rozwiązujesz powyższe równanie i jeśli wyjdzie Ci liczba niezależna od n, to wtedy ciąg jest
arytmetyczny, bo zapewne o to chodziło Twojemu nauczycielowi.
BTW: zaocznie tzn. nie chodzisz do szkoły, tylko raz na semestr dostajesz zadania i musisz je
rozwiązać?
7 mar 15:06
Adam 38: tak ale też muszę wiedzieć jak je wykonać, gdy sie ma rodzinę i dom na utrzymaniu nie da rady
chodzić na dzienna szkoły
7 mar 15:10
Adam 38: kto mi potłumaczy do końca
7 mar 19:56
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/3418.html Nie ma innego wyjscia. Musisz sie z tym zapoznac Wydaje mi sie ze chodzi o to zeby
zbadac czy ciag jest rosnacy czy malejacy . Inaczej mowiac zbadac jego monotonicznosc. Wobec
tego badasz jaka jesst roznica a
n+1 −a
n czy jest dodatnia (wtedy rosnacy) czy ujemna
(wtedy malejacy) Masz wyraz a
n podany teraz piszesz wyraz a
n+1 czyli wyraz nastepny .
Popatrz masz np podany wyraz ciagu a
5 czyli wyraz 5 to szosty
wyraz(nastepny) a
6=a
5+1 Teraz patrz na swoj wyraz a
n izeby dostac wyraz a
n+1
musisz w niejsce n w wyrazie a
n napisac (n+1) Popatrz co napisal bezendu o godz 14.52. Mam
nadzieje ze Cie nie obraze ale w liczniku masz 3(n+1)+4= 3*n+3*1+4=3n+3+4=3n+7 To samo
mianownik (n+1)+1= n+1+1=n+2 TTeraz roznica a
n+1−a
n = ......= (caly czas jedgo post )
nasz w liczniku (3n+7)(n+1)−(3n+4)(n+2)
=3n
2+3n+7n+7−(3n
2+6n++4n+8)=3n
2+10n+7−(3n
2+10n+8)=3n
2+10n+7−3n
2−10n−8=−1Mianownik
| | −1 | |
zostawmy bez zmian to z odjmowania dostaniemy ostatecznie tak = |
| Teraz wazny |
| | (n+2)(n+1) | |
moment .musimy ocenic jaki bedzie ten ulamek dodatni czy ujemny. Licznik =−1 wiec jest <0
czyli ujemny a mianownik jest dodatni a to z tego wzgledu z e wciagu n∊N (czyli
naturalnych) bo to sa wyrazy ciagu czyli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 itd . A wiemy z eliczby
naturalne sa dodatnie
To co dostalimy w koncu . Licznik ujemny a mianownik dodatni. TO jesli podzielimy liczbe ujemna
przez dodatnia to dostaniemy liczbe ujemna . Dostalimy z roznicy liczbe ujemna wiec ciag jest
jaki? −malejacy . Tyle . Sprawdz jeszcze dokladnie obliczenia . Mysle ze wmiare wytlumaczylem
. Prosz tez naprawde zapoznac sie z tym materialem .powodzenia .
7 mar 22:07
Adam38 : dziekuje cos nie co teraz rozumie chodz nie do konca

a jak to teraz zapisac aby bylo
czytelne
9 mar 17:38